Gastric bypass operatie

operatie in operatiekamer

In het kort

Het is een ingreep om mensen met overgewicht te helpen om het gewicht te doen dalen en onder controle te houden.

Algemeen

Oorzaken van zwaarlijvigheid

Zwaarlijvigheid kan meerdere oorzaken hebben:

  • te veel eten, of slechte eetgewoontes
  • te weinig beweging
  • psychosociale factoren
  • genetische factoren
  • schildklierproblemen/ bijnierproblemen
  • …..

Indeling van zwaarlijvigheid

Obesitas ofwel overgewicht, zwaarlijvigheid wordt in 3 klassen ingedeeld.

Wanneer is men obees: bij een Boby Mass Index van 30 of meer.

Klasse 1: BMI van 30 tot 35
Klasse 2: BMI van 35 tot 40
Klasse 3: BMI van 40 of meer

BMI = gewicht (in kg) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in kg).
Meer uitleg over wie in aanmerking komt vindt u bij ons obesitas team.

De operatie

De ingrepen gebeuren onder algemene narcose.

De ingreep gebeurt met een kijkoperatie, er worden vijf sneetjes gemaakt en poorten geplaatst waardoor we opereren.

Bij de ingreep wordt de maag in twee gesneden zodat er een klein deel bewaard wordt dat aan de slokdarm vast zit (pouch).

De dunne darm wordt gesplitst en een constructie zorgt ervoor dat het eten en de verteringssappen eerst een afzonderlijk traject hebben, om dan samen te komen om de vertering te starten.

Praktisch

Verblijf

Het verblijf ligt tussen de 3 en 5 dagen.

Om naar huis te kunnen moet de nieuwe voedingshygiëne lukken.

Er zijn 5 heel kleine maaltijden, van elke maaltijd moet je iets kunnen eten.

  • 8u geroosterd brood
  • 10u soep
  • 12u vis, puree en gekookte of gestoofde groeten
  • 15u yoghurt
  • 18u geroosterd brood

In de loop van de dag moet ook 75cl water gedronken worden.

Een drain ter controle moet verwijderd zijn.

Complicaties

Die zijn zelden.
Een bloeding na de ingreep.
Een lek ter hoogte van een naad die gemaakt is.
Bij een lek is een nieuwe ingreep nodig. Bij een bloeding soms.

Meer uitleg over de gevolgen van deze operatie kan je vinden op volgende link. 

Deze website maakt gebruik van technische, functionele en analytische cookies. Wanneer u klikt op 'aanvaard' gaat u akkoord met alle cookies die op deze website actief zijn. Meer informatie kunt u vinden via de privacy policy die altijd onderaan de website klikbaar is.