Robotchirurgie

Techniek

De Groep Heelkunde volgt de technische evolutie op de voet en heeft expertise op vlak van robotchirurgie. Robot techniek wordt in verschillende disciplines gebruikt: Algemene Heelkunde, maar ook Urologie, Gynaecologie en Hoofd-Hals chirurgie.


Onze groep spitst zich toe op het uitvoeren van colorectale ingrepen en buikwand herstel door middel van de robot techniek. 

Toepassing

De robot werd voor het eerst gebruikt in de VS door NASA. Ingenieurs gebruikten de robot voor missies in de ruimte, waarbij ze de robot konden controleren vanop afstand.
Snel werd de bruikbaarheid van dit revolutionair design ook ingezien in de medische sector. 

De robot heeft 4 armen en instrumenten met 360° bewegingsvrijheid. Het beeld wordt in een driedimensionaal scherm weergegeven en laat grote precisie toe. De moeilijkst bereikbare plaatsen in het lichaam kunnen op die manier met zorg bereikt worden. 
De chirurg bestuurt de armen vanuit de console (zie foto) door middel van bewegingen van de vingers gecombineerd met voetpedalen. 

Het voordeel voor de patiënt is een sneller herstel met kleinere littekens en minder weefselschade.

 

Dokter Vicky Maertens aan de Da Vinci robot

©2021 Intuitive Surgical, Inc.

Deze website maakt gebruik van technische, functionele en analytische cookies. Wanneer u klikt op 'aanvaard' gaat u akkoord met alle cookies die op deze website actief zijn. Meer informatie kunt u vinden via de privacy policy die altijd onderaan de website klikbaar is.