Carotis

operatie in operatiekamer

In het kort

Een liesbreuk is een verzwakking van de buikspieren ter hoogte van het lieskanaal. In het lieskanaal lopen de bloedvaten naar de teelballen bij mannen en een soort van ophangsysteem bij de vrouwen. Hierdoor ontstaat een opening waarlangs vet of buikinhoud (darm, blaas, eierstok of appendix) naar buiten wordt geduwd.

Symptomen

Algemeen

Oorzaken

Soms is de liesbreuk aangeboren. Meestal ontstaat deze zwelling echter  geleidelijk bij het verouderen. Maar deze verzwakking kan ook ontstaan door zwaar hefwerk, sport, chronische hoesten etc.. De breuk ontstaan ook eerder bij mensen met verzwakt bindweefsel door genetische voorbeschiktheid of roken. Doorgaans komen breuken  vaker bij mannen dan bij vrouwen voor.

Behandeling

Een liesbreuk verdwijnt nooit spontaan en heeft de neiging groter te worden met de tijd. Als er pijn is, groei van de zwelling, organen die mee naar buiten stulpen, kan men beter een ingreep laten uitvoeren. Een beklemde liesbreuk dient door middel van een spoedingreep onmiddellijk hersteld te worden. Dit wil zeggen dat er inhoud uit de buik vast komt te zitten in het lieskanaal, wat erg veel pijn, en soms ook braken kan veroorzaken.

Soorten operaties

De ingrepen gebeuren onder algemene narcose. Een open klassieke operatie kan ook onder ruggeprik gebeuren. Onafhankelijk van het soort ingreep wordt bij volwassen altijd een netje geplaatst.

Klassieke open ingreep

Bij een klassieke open ingreep  wordt een sneetje in de liesgemaakt en wordt de breuk terug naar binnen geduwd. Hierna wordt een netje geplaatst. Dit netje bevindt zich dus een het voorste gedeelte van de buikwand.

Kijkoperatie

Bij een kijkoperatie of laparoscopie wordt eerst de buik opgeblazen en worden kleine gaatjes gemaakt voor het inbrengen van het netje en het vrijmaken en naar “binnen trekken” van de breuk. Het netje bevindt zich in een diepere laag van de buikwand.

Praktisch

Verblijf

De behandeling gebeurt via dagziekenhuis of met 1 nacht opname.

Onmiddellijk na de behandeling wordt gecontroleerd of u vlot kan wateren. Indien u pijn vrij bent en niet misselijk kan u ontslagen worden.

Complicaties

Complicatie komen na  liesbreukchirurgie zelden voor (minder dan 1 procent). De meest voorkomende zijn nabloedingen, wondinfecties, recidief en chronische zenuwpijnen.

Deze website maakt gebruik van technische, functionele en analytische cookies. Wanneer u klikt op 'aanvaard' gaat u akkoord met alle cookies die op deze website actief zijn. Meer informatie kunt u vinden via de privacy policy die altijd onderaan de website klikbaar is.