Hipec

operatie in operatiekamer

In het kort

HIPEC (hypertherme intra peritoneale chemotherapie) is een procedure die tijdens één narcose uitgebreide chirurgie en chemotherapie combineert. Ze wordt gebruikt bij tumoren die in het buikvlies uitgezaaid zijn. De chemotherapie wordt warm en in een hogere dosis in de buikholte zelf ingebracht met een beter effect dan wanneer deze toegediend wordt via een baxter. Bovendien zijn er minder neveneffecten door deze wijze van chemotoediening.

Indicatie

Algemeen

Oorzaken

Verschillende tumoren kunnen in het buikvlies uitzaaien. In ons ziekenhuis worden volgende tumoren met buikholte uitzaaiingen behandeld met HIPEC: eierstokkanker, appendix kanker, darm en endeldarm kanker. 

Dit gebeurt steeds in overleg met andere betrokken diensten en beslist op de MOC (multidisciplinaire oncologische commissie). Deze MOC-vergaderingen gaan afhankelijk van het aangetaste orgaan op een andere dag van de week door.

De voordelen en nadelen van HIPEC worden ook steeds uitgebreid met uw chirurg besproken.

Verloop

Meestal wordt eerst een kijkoperatie uitgevoerd om een stukje weefsel van de tumor te bekomen maar ook om vast te stellen hoe uitgebreid de ziekte in de buikholte zelf is.

Er worden ook steeds uitgebreide onderzoeken uitgevoerd om de rest van het lichaam na te kijken: PET/CT scan of MRI total body. Het is slechts zinvol een HIPEC procedure uit te voeren als er geen uitzaaiingen zijn in de rest van het lichaam.

Op de MOC wordt dan beslist of er eerst een chemotherapie toegediend wordt om de tumor en het aantal uitzaaiingen te verminderen of er onmiddellijk kan overgegaan worden tot de HIPEC procedure.

Na de procedure kan, opnieuw na overleg op de MOC, gekozen worden voor een bijkomende aanvullende chemotherapeutische behandeling onder de vorm van baxters.

HIPEC is een therapie die vooral die overleving verlengt met een goede levenskwaliteit. De uitgebreidheid van de ziekte en gevoeligheid van de tumor aan chemotherapie bepaalt uiteindelijk de prognose.

De operatie

De ingrepen gebeuren onder algemene narcose.

De operatie zelf duurt meestal tussen de 6 en 8 uur. Er is een algemene narcose nodig met tevens plaatsen van heel wat leidingen en buizen. Er wordt ook steeds een pijnpomp voorzien. Er wordt een insnede gemaakt van het borstbeen tot de pubis. Dan volgt een volledige inspectie van de buik. Enkel bij een redelijke kans dat alle tumor kunnen weggenomen worden, wordt met de procedure verder gegaan. Alle uitzaaiingen worden weggenomen.

Het is op voorhand niet altijd duidelijk welke organen hiervoor weggenomen zullen moeten worden. Dit is bij elke patiënt sterk verschillend. Daarna wordt de buik nagespoeld gedurende 90 min met warme chemotherapie om de niet zichtbare, zeer kleine uitzaaiingen te vernietigen. Het soort van chemotherapie is voor elke tumor verschillend.

 

Praktisch

Verblijf

Het verblijf in het ziekenhuis bedraagt meestal 2 weken met een verblijf op intensieve zorgen van meestal 2 dagen

Complicaties

Gezien de grootte van de chirurgie gecombineerd met chemotherapie zijn complicaties mogelijk. Meestal kunnen die opgelost worden met medicijnen maar soms is toch een heringreep nodig.

Mogelijke complicaties zijn:

  • Bloedingen
  • Darmlekkage
  • Huid, long en blaasinfecties
  • Trombose en longembolieën
  • Door de chemotherapie nier problemen maar ook dalingen van het aantal  witte bloedcellen en plaatjes.

Deze website maakt gebruik van technische, functionele en analytische cookies. Wanneer u klikt op 'aanvaard' gaat u akkoord met alle cookies die op deze website actief zijn. Meer informatie kunt u vinden via de privacy policy die altijd onderaan de website klikbaar is.