Kleine behandelingen

operatie in operatiekamer

In het kort

Kleine behandeling zijn alle chirurgische ingrepen die ambulant (u stapt zelf binnen en  en kan na de behandeling ook dadelijk zelf wegstappen) en onder plaatselijke verdoving uitgevoerd kunnen worden.

De meest uitgevoerde ingrepen zijn:

  • het nemen van een spierbiopsie
  • het behandelen van ingegroeide teennagels
  • het verwijderen van een PAC of poortkatheter
  • het verwijderen van vetbollen of lipomen
  • het verwijderen van talgkliercystes
  • Het verwijderen van mogelijks verdachte moedervlekken

 

Indien u bloedverdunners neemt of allergieën hebt, kunt u dit best eerst overleggen met de chirurg of verwijzende arts alvorens een afspraak te maken.

Heb ik een kleine behandeling nodig?

Ingrepen

Een spierbiopsie

Meestal wordt u doorgestuurd door uw neuroloog die een neuromusculaire aandoening vermoed. Na uitgebreide oppuntstelling wordt een bepaalde spier gekozen waar de biopsie dient te gebeuren. Meestal is dit in de grote bovenbeenspier (quadriceps).

Er wordt lokale verdoving ingespoten waarna een stukje van de spier weggenomen wordt.

Dit stuk dient voldoende groot te zijn om een goed onderzoek toe te laten. Het wordt vers verstuurd naar het labo voor verder onderzoek. Deze analyse duurt meestal verschillende weken. Meestal heeft u voor het bespreken van dit resultaat al een afspraak gekregen bij uw neuroloog.

De wonde wordt meestal gesloten met een verteerbaar draad zodat geen hechtingen dienen verwijderd te worden. Er wordt een plastiek verband aangebracht dat water resistent is en dat na 14 dagen dient verwijderd te worden. Er dient de eerste dagen een relatieve rust gerespecteerd te worden. Bij pijn kan een pijnstiller genomen worden. De afname van de stukje spierweefsel heeft geen gevolgen voor uw spierkracht en het achterblijvende spierweefsel heeft het vermogen weer te herstellen. 

De behandeling van een ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en geeft aanleiding tot chronische irritatie, pijn of een ontsteking met infectie. De behandeling bestaat eruit om de nagel blijvend minder breed te maken. Eerst wordt lokale verdoving ingebracht. Als deze goed ingewerkt is wordt een reepje uit de nagel gesneden maar ook de nagelwortel wordt minder breed gemaakt. Nadien wordt er nog met een zuur de mogelijkse restanten van de nagelwortel kapot gebrand.

Eenmaal daags dient de wonde verzorgd te worden. De wonde wordt gespoeld met de douchekop waarna isobetadine gel aangebracht word. Hierover wordt een compres gelegd. Alles wordt gefixeerd met een verband. Deze wondzorg moet gebeuren gedurende 1 week. Bij pijn kan een pijnstiller genomen worden. Dit is meestal maar enkele dagen nodig. Door de langdurige irritatie van de ingegroeide teennagel is er vaak wat “wild vlees” (granulatieweefsel) ontstaan aan de rand van de teen. Na behandeling zal dit vanzelf slinken en krijgt de teen weer een normale vorm.

Het verwijderen van een PAC of poort catheter.

Bij ziektes waar regelmatig via baxters medicamenten moeten ingebracht worden, kan gekozen worden om een PAC of poortkatheter te plaatsen. Deze laat tot om comfortabel en regelmatig aan geprikt te worden. Na het beëindigen van deze behandelingen wordt deze poortkatheter weggenomen. Dit gebeurd onder locale verdoving (het plaatsen van deze catheter gebeurd meestal onder algemene verdoving) . Hierbij wordt via dezelfde insnede de catheter verwijderd. De wonde wordt meestal gesloten met een verteerbaar draad zodat geen hechtingen dienen verwijderd te worden. Er wordt een plastiek verband aangebracht dat water resistent is en dat na 14 dagen dient verwijderd te worden. Er dient de eerste dagen een relatieve rust gerespecteerd te worden. Bij pijn kan een pijnstiller genomen worden. 

 

Het verwijderen van vetbollen of lipomen

Een lipoom of vetbol is een goedaardige tumor bestaand uit een opstapeling van vet. Dit kan overal op het lichaam voorkomen. Waarom lipoom ontstaan, is niet bekend. Wel is er soms een familiale voorbestemdheid.

De behandeling bestaat uit een chirurgische wegname na de injectie van  plaatselijke verdoving. De tumor wordt steeds opgestuurd voor microscopische onderzoek. De wonde wordt meestal gesloten met verteerbare hechtingen.

Het verwijderen van talgkliercystes

Een tagkliercyste is bult op de huid die ontstaat door een verstopping van het drainerende kanaal waardoor er een opstapeling ontstaat van talg. Soms kan deze cyste ook ontsteken.

De behandeling bestaat uit een chirurgische wegname na de injectie van plaatselijke verdoving. De cyste wordt steeds gezonden voor microscopische onderzoek. De wonde wordt meestal gesloten met niet verteerbare hechtingen. Deze dienen verwijderd te worden na 14 dagen bij de huisarts

 

Het verwijderen van mogelijks verdachte moedervlekken

Moedervlekken kun ontaarden en een melanoom of huidtumor worden. Die kans is gelukkig erg klein. Jeukend, bloedende, sterk veranderde of gegroeide, maar ook onregelmatig vorm kunnen wijzen op ontaarding. Meestal zal u door uw huisarts of dermatoloog naar ons verwezen worden.

Na injectie van plaatselijke verdoving wordt het letsel weggesneden en opgestuurd voor microscopisch onderzoek. De wonde wordt meestal gesloten met niet verteerbare hechtingen. Deze hechtingen dienen na 14 dagen verwijderd te worden bij uw huisarts. Uw huisarts zal ook het microscopisch onderzoek met u bespreken.

Praktisch

Verblijf

Deze kleine behandelingen gebeuren ambulant. U moet hiervoor niet nuchter zijn. Deze duren tussen de 15′ à 30′ per behandeling.

Bij de meeste kleine behandelingen wordt er een plastiek verband aangebracht dat water resistent is en dat na 14 dagen dient verwijderd te worden. Bij pijn kan een pijnstiller genomen worden.

Hechtingen moeten verwijderd worden na 14 dagen bij de huisarts.

Complicaties

Geen enkele van deze ingrepen is vrij van de kans op complicaties.

Bij deze kleine ingrepen zijn nabloeding en wondinfectie mogelijke complicaties. Indien u hier iets van merkt neemt u best contact op met het secretariaat van de chirurg die deze kleine behandeling uitvoerde.

Deze website maakt gebruik van technische, functionele en analytische cookies. Wanneer u klikt op 'aanvaard' gaat u akkoord met alle cookies die op deze website actief zijn. Meer informatie kunt u vinden via de privacy policy die altijd onderaan de website klikbaar is.