Appendix verwijdering

operatie in operatiekamer

In het kort

De appendix is een wormvormig aanhangsel thv de blindedarm. De blindedarm is een stuk darm dat zich bevindt op de overgang van de dunne naar de dikke darm, rechtsonder in de buik. Bij een appendicitis is het wormvormig aanhangsel acuut ontstoken.

Symptomen

Algemeen

Behandeling

De appendix is acuut ontstoken en deze ontsteking veroorzaakt een algemeen ziek gevoel, misselijkheid, braken en geeft u pijnklachten. 

Indien de ontsteking nog maar net begonnen is, zal de appendix zo snel mogelijk met een operatie verwijderd worden.

Indien de ontsteking al te ver gevorderd is, kan er door de chirurg geopteerd worden om de ontsteking eerst af te koelen met antibiotica. Na een 2-tal maand zal er in een tweede tijd een operatie uitgevoerd worden op de appendix alsnog te verwijderen.

Afkoelen met antibioticatherapie

Indien de ontsteking al een aantal dagen bezig is, ontstaat er een ingekapseld ontstekingsproces, men spreekt dan van een appendiculair infiltraat of plastron. De ontsteking moet dan eerst afgekoeld worden en er zal niet onmiddelijk geopereerd worden. 

U zal worden opgenomen en antibioticatherapie via een baxter krijgen. De ontstekingswaarden zullen gecontroleerd worden via een bloedafname. Van zodra uw pijnklachten beter zijn, eten en drinken verdragen worden en de ontstekingswaarden in het bloed afnemen mag u naar huis. De antibioticatherapie wordt dan verder gezet met pilletjes.

Ingreep

Bij een acute appendicitis zal er meestal zo snel als mogelijk geopereerd worden. U zal direct opgenomen worden en dient nuchter te blijven tot aan de operatie. U mag dus niet meer eten, drinken en roken.

De operatie gebeurt onder algemene verdoving via een kijkoperatie. Via enkele kleine sneetjes in de huid worden een camera en werkinstrumenten de buikholte ingebracht. De buikholte wordt opgeblazen zodat er ruimte is voor de chirurg om te werken. De appendix wordt vrijgemaakt en verwijderd. Vervolgens wordt de buikholte goed gespoeld.

Bij een geperforeerde (‘’gesprongen’’) appendicitis is er etter in de buikholte. De buikholte wordt dan grondig gespoeld en er wordt een drain (buisje) achtergelaten, langswaar het vocht kan aflopen.

Mocht er tijdens de ingreep blijken dat de appendix toch niet ontstoken is, wordt deze toch verwijderd. Daarnaast wordt er gekeken naar andere oorzaken. De darm wordt gecontroleerd en de eierstokken en eileiders worden gecontroleerd bij vrouwen.

Praktisch

Verblijf

Het is afhankelijke van de ernst van de ontsteking van de appendix wanneer u naar huis mag gaan. Wanneer de appendix slechts licht/matig ontstoken was kan u meestal de dag volgend op de ingreep naar huis. Zo niet kan het zijn dat u iets langer moet in het ziekenhuis blijven.

Complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Bij deze ingreep zijn nabloeding en wondinfectie mogelijke complicaties. Daarnaast kan er na een forse appendicitis een abces ontstaan in de buik. Dit wordt dan soms chirurgisch behandeld of aangeprikt door de radioloog, zodat de etter gedraineerd kan worden.

Deze website maakt gebruik van technische, functionele en analytische cookies. Wanneer u klikt op 'aanvaard' gaat u akkoord met alle cookies die op deze website actief zijn. Meer informatie kunt u vinden via de privacy policy die altijd onderaan de website klikbaar is.