De galblaasverwijdering

operatie in operatiekamer

In het kort

De galblaas is een orgaan dat rechts in de bovenbuik ligt en verbonden is met de galweg die van de lever naar de dunne darm loopt.

Ze is gemiddeld 8 x 3 cm. De galblaas ligt vast aan de lever.

Ze slaat de gal op die in de lever gemaakt wordt, ze onttrekt water uit de gal die zo indikt. De ingedikte gal wordt via de galweg naar de dunne darm gebracht en helpt bij de vertering van vet.

Symptomen

Algemeen

Oorzaken

De klachten worden meestal door galstenen uitgelokt. De gal kan kristalliseren en stenen vormen.

Galkolieken zijn pijnaanvallen die hevig zijn, met een op en afgaand karakter. De pijn is in de bovenbuik gelokaliseerd en kan naar de rug uitstralen. Ze komen meestal voor na een vetrijke maaltijd, kunnen tot meerdere uren aanhouden.

Blokkage van de galweg ontstaat door een galsteen die verplaatst van de galblaas naar de galweg. Die steen kan dan de afvoer van de gal naar de dunne darm verhinderen. Hierdoor kan de kleurstof van de gal niet naar de darm, blijft in het bloed (geelzucht) en zal via de nieren het lichaam verlaten met als gevolg bleke stoelgang en donkere urine. Soms kan hierdoor de pancreas ontsteken.

Galblaas ontsteking geeft pijn in de rechter bovenbuik, met koorts en algemeen ziek zijn.

Indicatie voor behandeling

Galstenen worden enkel behandeld als ze klachten geven.

Blokkage van de hoofdgalweg vereist een ingreep door de maag-darm specialist om de stenen te verwijderen. De galblaas wordt dan daarna ook verwijderd door de chirurg.

Bij een ontsteking van de galblaas zal er zo snel mogelijk geopereerd worden om de galblaas te verwijderen. Indien de ontsteking al meerdere dagen bezig is, zal de chirurg kiezen om de galblaas eerst af te koelen met antibiotica en daarna een 2-tal maand later zal de galblaas alsnog verwijderd worden met een operatie.

Soorten operaties

De ingrepen gebeuren onder algemene narcose.

ERCP

Als er stenen in de galweg tussen lever en dunne darm zitten, moeten deze ook verwijderd worden.
Dit gebeurt door een ingreep bij de maag-darm specialist, die maakt de uitgang van de galweg open en verwijdert de stenen. 

Kijkoperatie

Bij galkolieken wordt het wegnemen van de galblaas geadviseerd. Dit gebeurt met een kijkoperatie (laparoscopie), via vier kleine sneetjes worden buisjes in de buik gebracht om zo de galblaas met de galstenen erin weg te nemen.

Praktisch

Verblijf

Meestal wordt u gehospitaliseerd voor 1 nacht.

Er wordt meestal een drain achter gelaten, dit is ter controle.
Om naar huis te gaan moet U kunnen eten en drinken, de pijn onder controle zijn en de drain verwijderd zijn.

Complicaties

Complicaties zijn zelden.

  • Nabloeding
  • Wondinfectie
  • Gallek

Deze website maakt gebruik van technische, functionele en analytische cookies. Wanneer u klikt op 'aanvaard' gaat u akkoord met alle cookies die op deze website actief zijn. Meer informatie kunt u vinden via de privacy policy die altijd onderaan de website klikbaar is.