Het melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die een bijzondere aanpak vergt.
Het melanoom heeft bijzonder verspreidingswijzen: lokaal, via de lymfebanen naar de lymfklieren maar ook via het bloed.
Lokaal is er een zeer sprieterige groei met ook op afstand satellietletsels. Afhankelijk van de diepte van het melanoom kan dit tot op 2 cm van de originele tumor voorkomen.
Er zijn reeds zeer vroegtijdig in de ziekteverloop uitzaaiingen mogelijk via het lymfevocht naar de lymfklieren die zich meestal in de oksel, lies of hals bevinden.
Ook uitzaaiingen via het bloed naar longen en lever komen vaak voor.
Meestal ontstaan melanomen door zon blootstelling. Er is ook een zeker familiale aanleg. Mensen met een bleek huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een melanoom. Het huidtype is meestal erfelijk.
De operatie gebeurd meestal onder algemene narcose. Ze bestaat uit twee delen.
Eerst wordt het litteken breder weggenomen. Dit is nodig gezien de sprieterige groei en de mogelijkse letsels op afstand. Afhankelijk van de diepte en dus van de agressiviteit van de tumor moet 1 of 2 cm extra huid weggenomen worden. Meestal kan de wonde gesloten worden zonder huidtransplantatie. Af en to, vooral om plaatsen met weinig huidoverschot, is een huidtransplantatie nodig.
Het tweede gedeelte van de operatie kan bestaat uit een schildwachtklier procedure of een verwijdering van alle klieren.
Bij een schildwacht klier procedure wordt met een kleurstof op zoek gegaan naar de eerste klier in een bepaalde klierregio. Deze eerste klier is de klier die normaal als eerste zal aangetast worden. Enkel deze wordt verwijderd. Dit heeft bijna geen nevenwerkingen. Indien deze klier schoon is, is geen verdere chirurgie meer nodig.
Indien er aantasting van deze schilwachtklier of er reeds met een echo aantasting van één klier wordt vastgesteld, worden alle klieren in deze regio weggenomen.
Het wegnemen van alle klier kan lijden tot lymfoedeem met een “dikke arm of been” tot gevolg.
Indien er enkel een bredere resectie uitgevoerd wordt met een schildwacht klier procedure kan dit meestal in dagkliniek.
Indien alle klieren worden weggenomen verblijven de meeste patiënten verschillende dagen in het ziekenhuis
Pas 5 werkdagen na de operatie is het definitieve microscopische onderzoek gekend. Alle patiënten worden voorgesteld op de MOC. Daar wordt beslist of een aanvullende behandeling onder vorm van chemotherapie, gerichte therapie of immunotherapie nodig is. Soms wordt ook radiotherapie overwogen. Een controle afspraak wordt gemaakt na 1 week om dit alles met de patient te bespreken.
Meestal is ook 5 jaar een strikte opvolging nodig.