Toegang voor een Ralif operatie

operatie in operatiekamer

In het kort

RALIF staat voor retroperitoneale lumbale fusie. Het is een techniek waarbij een toegangsweg doorheen de buik gemaakt wordt, om aan de voorkant van de wervelzuil te kunnen werken.

Deze ingreep gebeurt steeds in samenwerking met de dienst neurochirurgie of orthopedie. 

Indicatie

De operatie

De operatie gebeurd onder algemene narcose in ruglig.

Net voor de ingreep wordt met een mobiel röntgen toestel het juiste niveau op de wervelzuil gelokaliseerd. Na de lokalisatie wordt een insnede gemaakt in de lengte richting van ongeveer 7 cm in de linker flank, ongeveer 5 cm naast de middenlijn. De spieren worden in de lengte richting gesplitst en dus niet doorgenomen. Het buikvlies, een soort van zak waarin alle buikorganen zich bevinden, wordt niet geopend maar met zijn inhoud naar de kant geduwd. In de diepte zie je dan de voorkant van de wervelzuil liggen met hierop de urineleider en de grote ader en slagader. De urineleider kan makkelijk aan de kant geschoven worden. De groot buik slagader en ader liggen vast door allerlei zijtakjes. Deze zijtakjes worden afgebonden en daarna doorgenomen. Dit maakt dat de bloedvaten mobiel worden en verplaatst kunnen worden. Er wordt dan een soort ijzerkooi ingebracht die zowel de bloedvaten als het buikvlies aan de kant houdt. Vervolgens kan dan op veilig wijze aan wervelzuil gewerkt worden. Informatie over de rest van de ingreep moet aan de wervelzuilchirurg gevraagd worden.

Praktisch

Verblijf

Je verblijft 4 à 5 dagen in het ziekenhuis. De wonde wordt gesloten met verteerbare draad. De wonde wordt afgedekt met een plastiek verband zodat veilig een douche genomen kan worden.

Het verdere herstel en de revalidatie zal door u wervelzuil chirurg besproken worden.

 

Complicaties

  • Bloedingen tijdens de operatie
  • Infectie van de wonde
  • Vertraagd op gang komen van darmwerking

Deze website maakt gebruik van technische, functionele en analytische cookies. Wanneer u klikt op 'aanvaard' gaat u akkoord met alle cookies die op deze website actief zijn. Meer informatie kunt u vinden via de privacy policy die altijd onderaan de website klikbaar is.