Klaplong: wigresectie en talkage

operatie in operatiekamer

In het kort

Bij patiënten met een spontane klaplong kan er soms een ingreep aangewezen zijn. Zeker wanneer dit herhaaldelijk voorkomt of wanneer een thoraxdrain geen definitieve oplossing kan bieden. Vaak ligt er een bulla aan de oorsprong van het probleem. Dit is een longblaasje, wanneer de wand hiervan scheurt kan er lucht lekken naar de holte tussen de longen en de ribben. Zo ontstaat er een klaplong. Deze blaasjes bevinden zich typisch ter hoogte van de top van de longen.

Symptomen

Algemeen

Oorzaken

Meestal vind deze ingreep plaats bij patiënten met een klaplong. 

Behandeling

Tijdens een kijkoperatie worden deze bullae verwijderd en steriele talk aangebracht.
Er wordt ook een thoraxdrain geplaatst. 

Operatie

De ingreep gebeurd onder algemeen verdoving. In de regel wordt de operatie uitgevoerd via een kijkoperatie, waarbij via kleine incisies met een camera en lange instrumenten tussen de ribben gewerkt wordt. Tijdens de ingreep zal men door middel van een soort nietjesmachine of stapler de bullae verwijderen. In dezelfde tijd zal er talk rond gespoten worden zodat de longen kunnen vergroeien met de binnenkant van de ribben. Op deze manier is de kans dat zich een nieuwe klaplong voordoet in de toekomst veel kleiner.

Praktisch

Verblijf

Na de operatie verblijft u gemiddeld nog een 6-tal dagen in het ziekenhuis. Dit komt omdat de thoraxdrain, welke tijdens de operatie werd achtergelaten een 5-tal dagen behouden dient te worden. Dit doen we, om het effect van de talk, namelijk de verkleving van de longen aan de binnenkant van de ribben, te optimaliseren.

Complicaties

  • Pijn
  • Luchtlek
  • Pneumonie
  • Wondinfectie

Deze website maakt gebruik van technische, functionele en analytische cookies. Wanneer u klikt op 'aanvaard' gaat u akkoord met alle cookies die op deze website actief zijn. Meer informatie kunt u vinden via de privacy policy die altijd onderaan de website klikbaar is.