Anti-reflux ingreep

operatie in operatiekamer

In het kort

Bij een anti-reflux ingreep wordt de bovenpool van de maag rond de slokdarm gewikkeld, deze constructie (kraag) zorgt ervoor dat het maagzuur niet meer kan terugvloeien in de slokdarm. 

Er kan zowel een Nissen (360° kraag) als een Toupet (270° kraag) ingreep uitgevoerd worden via kijkoperatie. De chirurg zal beslissen, afhankelijk van uw onderzoeken, welke type anti-reflux ingreep best in uw geval wordt uitgevoerd. 

Symptomen

Algemeen

Oorzaken

Een maagbreuk ontstaat als de opening in het middenrif (hiatus), die normaal enkel de slokdarm doorlaat van borstkas naar buikholte, te breed wordt en daardoor toelaat dat de maag via deze opening in de borstkas glijdt.

Reflux ontstaat als de zure maaginhoud terugvloeit in de slokdarm met als gevolg het optreden van branderigheid. De aanwezigheid van een maagbreuk maakt reflux gemakkelijker maar is niet echt noodzakelijk. Een maagbreuk kan aanwezig zijn zonder reflux en reflux kan aanwezig zijn zonder maagbreuk. Over het algemeen wordt bij een heelkundige correctie beide problemen behandeld.

Behandeling

De overgrote meerderheid van patiënten met een maagbreuk en of reflux worden met zuurremmers behandeld en moeten niet worden geopereerd.

Indien deze behandeling onvoldoende resultaat blijkt te geven wordt een heelkundige behandeling overwogen.

Operatie

De ingrepen gebeuren onder algemene narcose. 

Door middel van een kijkoperatie (via een vijftal kleine insneden) wordt de maagbreuk en de slokdarm-maag overgang vrijgemaakt. Daarna wordt de opening in het middenrif die de slokdarm doorlaat vernauwd en wordt de bovenkant van de maag rond de slokdarm gewikkeld en gefixeerd (fundoplicatie). Deze nieuwe klep verhinderd dat er nog zure maaginhoud in de slokdarm kan terugvloeien.

Praktisch

Verblijf

De behandeling gebeurt via opname van 3-5 dagen.

Vanaf het moment van ingreep is er geen reflux meer aanwezig en mag de zuurremmende medicatie worden gestopt. De volgende morgen wordt een controle radiografie met contrast uitgevoerd ter controle van de functie van de nieuwe klep. Na dit onderzoek wordt gestart met vloeibare voeding, de volgende dag gemalen voeding en op dag 3 normale voeding.

Complicaties

  • Na elke kijkoperatie is het mogelijk dat er een kleine hoeveelheid gas nog ter plaatse blijft en tijdelijk het middenrif kan prikkelen, dit kan schouder en nek pijn of pijn bij diep inademen veroorzaken gedurende een tweetal dagen.
  • Moeilijker ‘opboeren’ van gas waardoor een toename van winderigheid kan optreden.
  • Heroptreden van een maagbreuk en of reflux klachten

Deze website maakt gebruik van technische, functionele en analytische cookies. Wanneer u klikt op 'aanvaard' gaat u akkoord met alle cookies die op deze website actief zijn. Meer informatie kunt u vinden via de privacy policy die altijd onderaan de website klikbaar is.