Wie een eenvoudige operatie moet ondergaan en in een eenpersoonskamer ligt, doet financieel gezien geen slechte zaak door een Gents ziekenhuis te kiezen. Die conclusie valt te trekken uit de jaarlijkse ziekenhuisbarometer van het ziekenfonds CM. Bevallen is zelfs nergens goedkoper dan in AZ Sint-Lucas.
GENT Wie op een natuurlijke manier bevalt, in een eenpersoonskamer ligt en geen hospitalisatieverzekering heeft, betaalt in het AZ Sint-Lucas een mediaanbedrag van 1.104 euro uit eigen zak (zie grafiek).
Dat betekent dat vijftig procent van de patiënten meer betaalt en de andere helft minder. In dat bedrag zitten het remgeld, de ereloonsupplementen en kamersupplementen vervat. Het is het goedkoopste tarief van alle Vlaamse ziekenhuizen.
Ook het AZ Jan Palfijn nestelt zich in de Vlaamse top vijf. Zowel in het UZ Gent als in AZ Maria Middelares kost een bevalling gemiddeld al vierhonderd euro meer, maar ook die zitten nog altijd in de goedkoopste helft van de Vlaamse ziekenhuizen.
Een goedkope arts kan even goed of zelfs beter zijn dan een dure, benadrukt CM
Voor een meniscusoperatie in een dagkliniek kan je in heel Oost-Vlaanderen nergens goedkoper terecht dan in Jan Palfijn, op de voet gevolgd door Sint-Lucas. Voor het verwijderen van een galblaas wisselen de twee van plaats.
Voor een heupprothese valt minder financieel voordeel te rapen in de Gentse ziekenhuizen. Sint-Lucas is wel afgetekend de goedkoopste in Gent. Maria Middelares is een stuk duurder en in het UZ Gent moet de patiënt ge- middeld zelfs duizend euro meer opleggen dan in Sint-Lucas.
MR-scan vijf keer duurder
Opvallend dan weer: de opleg voor een eenvoudige MR-scan van een been zonder ziekenhuisopname kost in Maria Middelares en Sint-Lucas bijna vijf keer zo veel als in UZ Gent en Jan Palfijn, die met tien euro de goed- koopste van Vlaanderen zijn.
Net zoals in andere Vlaamse ziekenhuizen kost een opname in een Gentse kamer voor twee of meer personen vele malen minder dan in een eenpersoonskamer. In Vlaanderen is dat gemiddeld zelfs zes keer minder. Dat komt door de ereloonsupplementen en kamersupplementen die ziekenhuizen mogen aanrekenen voor zo’n een- persoonskamer. Het gemiddelde aandeel van een ereloonsupplement bedraagt bij Maria Middelares 93 procent, bij UZ Gent 78 procent. Jan Palfijn en Sint-Lucas rekenen respectievelijk ‘maar’ 61 en 58 procent ereloonsupple- ment aan. Daarmee drukken ze de factuur voor de patiënt naar beneden en horen ze bij de goedkoopste zieken- huizen van Vlaanderen.
De CM benadrukt dat de kostprijs niets zegt over de kwaliteit van de aangeboden verzorging en dat een goed- kope arts of behandeling even goed of zelfs beter kan zijn dan een dure.
Waarom Sint-Lucas de goedkoopste is
GENT ‘Wij kiezen er bewust voor om een sociaal toegankelijk ziekenhuis te zijn’, zegt Iny Cleeren, woordvoerder van het AZ Sint-
Lucas in Gent. ‘Niettemin slaagt het ziekenhuis erin break-even te draaien.’
Met 2.100 kinderen per jaar heeft Sint-Lucas het hoogste aantal bevallingen in Gent. ‘We zijn ervan overtuigd dat de ouders niet
kiezen voor onze aantrekkelijke tarieven, maar vooral voor de kwaliteit van ons medische aanbod en de wijze waarop we de ou-
ders ontvangen.’
Toch probeert het ziekenhuis de kostprijs voor patiënten te drukken. ‘We hebben ons nog nooit overbouwd. Bovendien maken we de keuze om de ereloonsupplementen beperkt te houden. Binnen het ziekenhuis zijn daar nu en dan discussies over, maar te- gelijk beseffen onze artsen zeer goed dat we niet blind mogen zijn voor de realiteit van de bevolkingssamenstelling in onze buurt.’ (gn)
Krantenartikels over kostprijs:
De duurste ziekenhuizen hebben de minst tevreden patienten:
https://www.standaard.be/cnt/dmf20191218_04773712
Naar een artikel van De Standaard, alle rechten voorbehouden voor De Standaard, verschenen op dinsdag 17 december 2019. Auteur niet vermeld.