Sinus pilonidalis

operatie in operatiekamer

In het kort

Een sinus pilonidalis wordt ook wel een haarnetcyste genoemd. Dit is een onderhuidse holte gevuld met haren en gelegen ter hoogte van de bilspleet. De holte heeft een of meerdere verbindingen door de huid heen naar buiten. Deze verbinding(en) zijn te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid.

Symptomen

Algemeen

Oorzaken

Haarnetcysten komen vooral voor op jong volwassen leeftijd. Het komt 4 maal zo veel voor bij mannen als bij vrouwen. Boven de 45 jaar zien we dit probleem nog zelden.

Riscofactoren voor het ontwikkelen van een haarnetcyste zijn obesitas, een sedentaire levensstijl en sterke beharing.

Behandeling

Een ontsteking gaat gepaard met pijn, roodheid, zwelling, warmte en kan ook gepaard gaan met etterig verlies via de sinusopeningen. Indien er sprake is van een pijnlijk gespannen abces, wordt dit het best ingesneden en gedraineerd. Dit kan onder plaatselijke verdoving gebeuren poliklinisch.

 

Nadat de abcesholte genezen is, wordt er dan in tweede tijd een operatie uitgevoerd om de volledige cyste te verwijderen.

Operatie

De operatie wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en gebeurt meestal in dagopname.

Ingreep

De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Bij de operatie wordt de haarnetcyste in zijn geheel verwijderd. Via de sinusopeningen wordt er een blauwe kleurstof ingespoten. Op die manier is het goed zichtbaar tot waar de cyste loopt en is de chirurg zeker dat hij de haarnestcyste volledig verwijderd.

De operatiewonde blijft open.

Praktisch

Verblijf

De operatie gebeurt bijna altijd in dagopname. U mag de avond voor de ingreep vanaf middernacht niet meer eten, drinken of roken.

Indien u na de ingreep vlot kan wateren, niet misselijk bent en de pijn onder controle is, mag u naar huis.

Complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Bij deze ingreep zijn nabloeding en wondinfectie mogelijke complicaties. Omdat de wonde open blijft kan deze nog wat bloederig vocht nalekken. Roken, diabetes en overgewicht vergroten de kansen op wondproblemen.

Deze website maakt gebruik van technische, functionele en analytische cookies. Wanneer u klikt op 'aanvaard' gaat u akkoord met alle cookies die op deze website actief zijn. Meer informatie kunt u vinden via de privacy policy die altijd onderaan de website klikbaar is.